Hobby

Hier moet je aan denken voor je een vogel neemt

Vogels zijn prachtige dieren waar uren naar gekeken kan worden. Sommige soorten kunnen zelfs praten en met je spelen. Andere vogels zoals de Kanarie en Zebravink zullen niet echt tam gemaakt kunnen worden maar zijn leuk om te zien en te verzorgen. De zorg voor de verschillende soorten vogels zal veel verschillen. Wat je nodig hebt voor de vogels ook. Het zal bij bepaalde soorten ook veel tijd en moeite kosten. Maar het is het allemaal waard, je krijgt veel terug voor het houden van vogels. Het zijn slimme en mooie dieren en kunnen een gezellig maatje worden. Door het geven van veel liefde, aandacht en verzorging zal je vogel je gaan vertrouwen.

Voor de aanschaf

Elk dier is leuk voordat je het wilt aanschaffen. Laat de gedachten daarom eerst een tijdje bezinken zodat je zeker weet dat je het huisdier ook echt wilt hebben, en het geen impuls aankoop wordt. Lees je altijd goed in voordat je overgaat tot het kopen van een vogel. Het beste is om je bij een deskundige te laten informeren wat voor soort vogel bij je past. Het is belangrijk om je te bedenken dat vogels erg oud kunnen worden. Al deze jaren zal je goed voor de vogel moeten zorgen. Houdt ook rekening met het lawaai van sommige vogels, bepaalde soorten zijn misschien geen goed idee in een flat. Veel vogels mogen ook niet alleen gehouden worden in verband met eenzaamheid.

Wat heb ik nodig

Wanneer je overgaat tot het kopen van een vogel is het belangrijk de juiste spullen in huis te hebben. Om te beginnen moet een vogel een ruime vogelkooi hebben. Zoek altijd op hoe groot een kooi minimaal moet zijn voor je vogel. Een vogel in een te kleine kooi wordt ongelukkig en gaat pluimen en kan agressief gedrag vertonen. Het is ook belangrijk om rekening met de hoeveelheid vogels, die je hebt. Een parkietenkooi zal een stuk groter moeten als er meer vogels bijkomen.  Je kan ook een voliere in tuin plaatsen, hier kunnen vaak erg veel vogels in. In een buitenvoliere moet wel altijd rekening gehouden met de temperatuur waar de vogelsoort tegen kan. Sommige vogels kunnen bijvoorbeeld niet tegen vriezend weer.

Wat moet er in de kooi?

De essentiële dingen die in een vogelkooi moeten zijn vaak voor bijna alle soorten hetzelfde. Er moet altijd voldoende voer in de voerbak zitten en water in de drinkbak. Informeer welk soort voer jouw vogel nodig heeft. Verder vinden de meeste soorten het erg fijn om te baderen, zorg daarom voor een bad dat groot genoeg is voor de vogel. Er kan eventueel nog een schelp in de kooi gehangen worden om de snavel aan te slijpen of een lekkere snack.

Speelgoed voor de vogel

Wat voor spullen er in de kooi moeten komen hangt vaak af van het soort vogels dat je hebt. De zangvogels zoals kanaries of zebravinken zullen niet veel speel of klim mogelijkheden hoeven hebben. Een maatje is voor deze vogels vaak belangrijker. Speeltjes als spiegeltjes of belletjes vinden deze vogels leuk. Zorg dat ze lekker veel ruimte hebben en er verschillende stokjes zijn waarop ze kunnen springen. Voor parkiet en papegaaiachtigen zal een grote kooi met veel speeltjes belangrijk zijn. Speelgoed voor vogels is te koop in de meeste dierenwinkels. Hoe slimmer de vogel, hoe interactiever de speeltjes moeten zijn. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *