Hobby

Op deze manier wordt champagne gemaakt

Zo’n champagnefles ziet er prachtig uit en de champagne zelf smaakt ook heerlijk met haar bubbels. Daarnaast is champagne een ideaal cadeau! Tegenwoordig kun je zelfs champagne bestellen en bezorgen. Maar hoe wordt deze heerlijke alcoholische drank gemaakt? Er komen een paar stappen bij kijken die we je in dit artikel zullen uitleggen. Misschien maak jij straks wel je eigen champagne. Lees de informatie dus goed door, want misschien drinken we straks jouw champagne wel.

Druiven

Wijn begint altijd bij de druiven. Hiervoor worden speciale champagnedruiven gebruikt. Het oogsten hiervan duurt ongeveer twee weken en vindt 100 dagen nadat de druivenstokken in bloei stonden plaats. Wist je trouwens dat deze druiven allemaal met de hand worden geplukt?

Champagne wordt van drie verschillende soorten druiven gemaakt. De Pinot Noir, De Pinot Meunier en De Chardonnay. Let hier dus goed op met champagne bestellen en bezorgen. Deze druiven worden vervolgens geperst. Dit persen gebeurt heel voorzichtig.

Alcohol toevoegen

Dan is het tijd voor de eerste gisting. Elke druivensoort krijgt zijn eigen vat waarin deze wordt gegist. De natuurlijke suikers worden dan omgezet in alcohol. Wel zo fijn dat er drank in zit met champagne bestellen en bezorgen. Vervolgens worden er ‘stille wijnen’ gecombineerd met wijnen van voorgaande jaren.

Daarna volgt de tweede gisting. Dit gebeurt door de champagne in rekken te plaatsen met de hals naar beneden. Elke dag wordt de positie van de wijn aangepast. Zo kan de gist naar de dop komen en kan het makkelijker verwijderd worden. En als dat klaar is dan gaat de champagne rijpen. Dit kan een behoorlijke tijd duren. Voor ‘normale’ champagne duurt dit minstens 15 maanden en voor vintage champagne minimaal drie jaar! Is dit eindelijk klaar, dan wordt de gist verwijderd uit de wijn, want gist is niet lekker. En dan is hij eindelijk klaar om gedronken te worden. Dan kun je eindelijk de champagne bestellen en bezorgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *