Inspiratie

Alles over dakbedekking

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe? Je hebt veel keuze uit verschillende soorten dakbedekking voor een plat en hellend dak. Zo is er altijd iets wat bij de uitstraling van jouw woning en binnen je budget past. Benieuwd naar de verschillende soorten dakbedekking? Je leest het in deze blog!

Wanneer is dakbedekking aan vervanging toe? 

Dakbedekking heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning en de dakconstructie tegen weersomstandigheden. De dakbedekking heeft dus veel te voorduren, onder andere zonlicht, neerslag en wind hebben invloed op de kwaliteit van de dakbedekking. In de loop der jaren neemt de kwaliteit af. Dit gaat sneller bij platte daken, omdat deze meer last hebben van het weer.

Dakbedekking is aan vervanging toe wanneer:

 • De maximale levensduur is bereikt;
 • De dakbedekking zo dusdanig beschadigd is dat reparatie duurder is dan vervanging.

Zoals eerder benoemd heb je keuze uit veel verschillende soorten dakbedekking. De keuze wordt voor een groot deel bepaald door het type dak. Voor een plat dak zijn andere soorten dakbedekking geschikt dan voor een hellend dak. Wil je meer weten over dakbedekking en dakwerken? Neem dan eens een kijkje op deze website.  

Dakbedekking voor een plat dak

Voor platte daken heb je keuze uit vier verschillende soorten dakbedekking: EPDM, bitumen, pvc en een groendak. 

 • EPDM-dakbedekking is gemaakt van elastisch materiaal en kan daardoor goed tegen weersomstandigheden. Het heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 50 jaar en kost ongeveer tussen de €60,- en €80,- per m². 
 • Bitumen dakbedekking, ook wel roofing, is het meest populaire soort dakbedekking voor platte daken. Dit komt door de lage prijs: ongeveer €40,- tot €60,- per m². Bitumen heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar.
 • Pvc is net als EPDM een elastische soort dakbedekking. Hierdoor wordt de kans op scheuren een stuk kleiner. PVC kost gemiddeld €50,- tot €70,- per m² en gaat ongeveer 15 tot 40 jaar mee.
 • Een groendak wordt steeds populairder. De dakbedekking bestaat dan uit beplanting. Het is een erg duurzame optie en de mogelijkheden zijn eindeloos. Een groendak kost ongeveer €40,- tot €200,- per m² en gaat ruim 50 tot 70 jaar mee. Een groendak kan ook op licht hellende daken met een hellingsgraad van maximaal 5 graden. 

Dakbedekking voor een hellend dak

De dakbedekking voor hellende daken is doorgaans iets prijziger dan voor platte daken. Dit komt door twee verschillende factoren. Het vervangen van dakbedekking op platte daken is minder complex en de dakbedekking op platte daken is eerder aan vervanging toe. Voor hellende daken heb je keuze uit dakpannen, leien, riet en zink.

 • Dakpannen zijn de meest populaire optie. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, maar ook van verschillende materialen zoals beton en klei. Betondakpannen zijn de goedkoopste optie. Dakpannen kosten gemiddeld €30,- tot €60,- per m² en hebben een levensduur van 30 tot 50 jaar.
 • Leien is natuurlijk materiaal waarmee je dak een natuurlijke uitstraling krijgt. Per m² kosten leien €65,- tot €120,- en ze gaan 25 tot 100 jaar mee.
 • Een rieten dak is een traditionele dakbedekking met een landelijke uitstraling. Het heeft een levensduur van gemiddeld 30 tot 35 jaar en kost €70,- tot €95,- per m². 
 • Zink is een flexibele, duurzame soort dakbedekking. Het is gemaakt van metaal en heeft daardoor een lange levensduur van 70 tot 100 jaar. De prijs per m²  varieert tussen de €90,- en €110,-. 

3 reacties

 • Emma

  Het dak van onze garage lekt, na de laatste regenbui ontdekte mijn man een natte plek in de garage. We willen de dakbedekking vervangen. Het is goed om te weten dat er meerdere soorten dakbedekking zijn die geschikt zijn voor een plat dak. Een groen dak spreekt mij erg aan, dat zullen we eens overleggen met de dakdekker!

 • Jens van der Wal

  Gisteren heb ik een natte plek op zolder ontdekt. Ik denk dat wij met spoed een dakreparatie nodig hebben. Het is goed om te weten wat de kosten zijn voor verschillende soorten dakbedekkingen. We gaan ons laten adviseren door een dakdekkersbedrijf. Bedankt voor de informatie!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *