De nieuwe labels voor ledlampen
Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een kamer. Lampen zijn ook als ze niet ingeschakeld zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Maar het wordt ook steeds duidelijker dat energiebesparing een noodzaak is, niet alleen voor het milieu maar ook om ons land minder afhankelijk te maken van buitenlandse partijen. Een energiezuinige lichtbron is daarbij beslist een goede optie om flink wat te besparen. Hoe kan jij daar zelf ook aan meedoen? Door onder meer te letten op de labels van de lampen die je koopt. Bij lampdirect staan de labels bijvoorbeeld altijd duidelijk aangegeven.
De EU heeft nieuwe labels voor lampen voorgeschreven
Uiteraard heb jij overal ledlampen (en zo niet is dit echt het moment om dat te regelen) omdat daarmee je vaak wel 60% energie bespaart ten opzichte van de ouderwetse soorten lamp. Daarnaast gaat een ledlamp vaak 5 tot 6 keer zo lang mee als een gloeilamp of vergelijkbare lampen. Dat bespaart weer flink wat energie bij het produceren daarvan. Maar ook bij ledlampen zijn er nog verschillen in verbruik van energie. Op basis daarvan is er een labelsysteem ontwikkeld. De opbouw daarvan is eigenlijk heel simpel.
Hoe meer lichteenheden (lumen) een lamp produceert met dezelfde hoeveelheid energie (Watt), hoe beter de kwalificatie. In het huidige systeem bestaat er naast de A ook de A+ en de A++, omdat de technologie van led lampen steeds beter wordt. Bij de nieuwe labels is A weer de hoogste kwalificatie en hierbij hoort de kleur donkergroen, de minst presterende lampen krijgen een G en als waarschuwing de kleur rood. Ook worden fabrikanten verplicht om in het label een QR-code te vermelden. Met die code kan iedereen van wetenschapper tot consument op het internet alle technische informatie vinden over de betreffende lamp.
Kan je nu meteen aan de slag met de nieuwe labels?
Hoewel het nieuwe label inmiddels bekend is en in de toekomst alle andere labels in de EU gaat vervangen, is het nog niet zover. Het nieuwe label met kwalificatie van A tot en met G is mogelijk vanaf 1 oktober 2021 maar pas verplicht per 1 januari 2023. Momenteel is het derhalve even opletten welk labelsysteem er wordt toegepast, maar meestal wijst zich dat vanzelf en anders kan je het uiteraard vragen bij de verkopende partij. Het nieuwe label is voorzien van de vlag van de EU en de omschrijving ENERG met een bliksemschicht.
Is dat nieuwe label nu echt nodig?
Als jij het milieu belangrijk vindt, koop je waarschijnlijk momenteel ledlampen met de code A++. Deze hoogst mogelijke huidige waardering gaat echter niet meteen over naar de code A in het nieuwe label, maar komt terecht bij de code C. Inmiddels is de technologie alweer zoveel vooruitgegaan dat er in het oude systeem eigenlijk zowel een A+++ als A++++ zou moeten bestaan. Dan zou je als consument het overzicht door al die plusjes ook snel kwijtraken. Het is een goed voorbeeld hoe het mogelijk is om ook nu nog extra energie te besparen zonder in te leveren op comfort. Op dit soort zaken moet je altijd letten wanneer je verlichting aanschaft.