Inspiratie

De relatie tussen sporten en de leerprestatie

De maatregelen rondom Covid hebben grote invloed gehad op leerlingen en het onderwijs. Leerlingen werden vooral op zichzelf aangewezen. Ze waren niet langer meer welkom op school en kregen online lessen. Dat heeft veel invloed gehad op de prestatie van de leerlingen.

Sommige kinderen vinden het lastig om in een vertrouwde omgeving, waaronder thuis, te leren. Leerlingen waren snel afgeleid thuis. Om deze reden hebben er, vooral afgelopen jaren, veel onderzoeken plaatsgevonden rondom het verbeteren van de concentratie van kinderen. Onder meer sport bleek een grote invloed te hebben op het leervermogen.

Hoe werkt het?

De Mulierstudie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van sporten op de leerprestatie van de mens. Volgens het onderzoek zal er, gedurende het sporten, meer bloed naar de hersenen stromen. Het bloed vervoert onder meer zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de concentratie en het werkvermogen zullen verbeteren en prikkels uit de omgeving worden bedwongen. Verder nemen de concentraties BDNF, dopamine en adrenaline in de hersenen toe na de beweging. 

Vorm van beweging

Volgens de studie zal de vorm en duur van beweging weinig tot geen verschil maken. Zo is het mogelijk om krachtoefeningen uit te voeren, al is hardlopen ook prima. Ook voetbaltrucs in de achtertuin oefenen blijkt een succesvolle manier te zijn. Zet de voetbaldoeltjes of rebounder maar alvast klaar! Ook de tijd kun je volledig zelf bepalen. Tien minuten is voldoende om de concentratie te verbeteren. 

Daarentegen blijkt leren op de loopband geen effect te hebben op de leerprestaties. Tijdens het sporten zal het bloed grotendeels naar de spieren trekken, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof op dat moment nog niet volledig naar de hersenen stromen. Even wachten tot na de loopband, dus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *