Inspiratie

Slimme tips voor het opladen van je elektrische scooter

Elektrische scooters zijn de toekomst en nemen langzaamaan de benzineversies over. Dus als jij nog niet op een e-scooter rijdt, dan bent jij één van de weinigen die dat niet doet. Ze zijn de afgelopen jaren immers behoorlijk populair in Nederland en daarbuiten geworden. Dit komt misschien wel omdat ze zo milieuvriendelijk zijn.

Je hoeft met deze scooters niet steeds weer benzine te tanken, waardoor jij minder schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer uitstoot. Weten dat jij zo ook jouw steentje aan het bevorderen van een groen leven bijdraagt, kan daardoor bevrijdend zijn. 

Wat wel belangrijk is bij elektrische scooters is dat het rijden voornamelijk afhankelijk is van hoe lang de batterijen hun lading vasthouden. Daarom vind je hieronder enkele handige tips om de batterij van jouw elektrische scooter zo lang mogelijk opgeladen en functioneel te houden. Zo zal je samen met je jethelm nog lang en veilig veel plezier aan je e-scooter beleven!

Controleer regelmatig de batterij 

Hoewel elke elektrische scooter anders is, hebben ze allemaal een manier om jou te waarschuwen wanneer de batterij bijna leeg is. Om je te waarschuwen dat deze batterij bijna leeg is, kunnen ze een knipperend of constant rood waarschuwingslampje hebben.

Sluit de e-scooter dan op een stopcontact aan om op te laden. De gemiddelde afstand die een elektrische scooter met een volle batterij kan afleggen, ligt over het algemeen tussen de 40 en 70 km. Maar dit is uiteraard van het type batterij afhankelijk.

De hoge capaciteit 48 volt en 20 ampère batterijen leggen bijvoorbeeld een grotere afstand af dan de 48 volt en 14 ampère batterijen. Het is daarom belangrijk om de afgelegde afstanden bij te houden. Om zo te bepalen wanneer de volgende batterijlading nodig is. En om te voorkomen dat je ergens in de ‘middle of nowhere’ stil blijft staan.

Laad je elektrische scooter accu goe op

Elke elektrische scooter heeft een stroomaansluiting waar jij de oplader direct op de accu kunt aansluiten. Om deze accu op te laden, steek je eerst de oplader in de accu van de e-scooter voordat jij de stekker in het stopcontact steekt.

Tijdens het opladen zal het batterijlampje constant of knipperend rood branden. Wacht vervolgens tot dit lampje groen wordt, want dat is een indicatie dat de batterij volledig is opgeladen. Dit is belangrijk, want het gedeeltelijk opladen van de accu van jouw elektrische scooter kan de levensduur verkorten of beschadigen. Laad jouw accu dus altijd volledig op voordat jij er de volgende dag mee op pad gaat.

Laat aan de andere kant jouw batterij ook niet urenlang overladen. Want dit kan de accu ook beschadigen of de levensduur ervan verkorten. Drie tot zes uur is meestal voldoende om de batterij volledig op te laden. En voordat jij dan de oplader uit het stopcontact haalt, moet je deze eerst uit de scooter halen.

Tips voor het onderhoud van de e-scooter accu

Zorg er absoluut voor dat het voltage van de oplader voor je elektrische scooter geschikt is. Raadpleeg de gebruikershandleiding van jouw e-scooter voor specifieke informatie. Een te hoge spanning kan bijvoorbeeld kortsluiting in de accu van de scooter veroorzaken.

Laad jouw elektrische scooter bovendien één of twee keer per maand op wanneer jij deze niet gebruikt. Deze gewoonte om de batterij ervan routinematig op te laden, zorgt ervoor dat deze optimaal blijft werken. Om zo ook een naadloze ervaring te garanderen wanneer je deze wel regelmatig gaat gebruiken.

Probeer daarnaast, als jij ooit een oplader of batterij moet vervangen, het exacte model als het origineel te vinden. De accu’s en opladers die op elkaar afgestemd zijn gaan langer mee en presteren beter.

Je had het al opgemerkt: het opladen van een e-scooter is relatief eenvoudig. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Vooral het dagelijks opladen is noodzakelijk voor degenen die er elke dag op rijden. Als jij elke dag weer goed voor de scooter batterij zorgt, haal je hier de maximale levensduur uit!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *