Inspiratie

Tips bij het dekken van je eettafel

Het is erg gezellig om een etentje thuis te organiseren. gezellig met vrienden of familie over de vloer, goede gesprekken en heerlijke gerechten. Dat werkt natuurlijk het best wanneer je huis er goed uitziet, je jezelf mooi aankleedt en je mooiste sieraden om doet, en wanneer je tafel fijn gedekt is. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Je leest het in deze blog.

Tafellaken

Kies eens voor een mooi tafelkleed voordat je gaat beginnen met de tafel dekken. Zo’n kleed staat niet alleen erg gezellig, maar zorgt er ook voor dat het geluid van het servies wordt gedempt. Ook wordt je tafel niet vies wanneer er per ongeluk wat drinken of eten wordt gemorst. Scheelt weer opruimen!

Borden

Wanneer je een diner serveert met meerdere gangen, heb je meer borden nodig dan je waarschijnlijk normaal gebruikt. Het neerleggen van de borden werkt als volgt: onderaan leg je het grootste bord, en daarboven op steeds kleinere borden. Op het kleinste bord bovenaan kun je dan beginnen met het voorgerecht. Deze ‘stapel’ van verschillende borden zorgt voor een feestelijke uitstraling, al helemaal wanneer je servies qua vormen en kleuren goed bij elkaar past.

Bestek

Naast servies speelt ook bestek een belangrijke rol bij het eten. Er zijn enkele regels wat betreft het neerleggen van je bestek. De belangrijkste regel is dat de vorken links van het bord liggen en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijkant van de messen horen daarbij richting het bord te wijzen. Bestek dat je gebruikt voor het dessert, leg je altijd aan de bovenkant van je bord neer. Hierbij geldt dat de lepels met de steel naar rechts liggen, en vorken met de steel naar links. Verder hoor je met het bestek van buiten naar binnen te werken: bestek dat je als eerst nodig hebt, dus voor het voorgerecht, leg je aan de buitenkant.

Glazen

Of je nu gaat lunchen, thee drinken of dineren: ook glazen zijn niet weg te denken bij een mooi gedekte tafel. Bij het neerzetten van glazen op tafel is het van belang na te denken hoeveel verschillende drankjes je bij het gerecht gaat serveren. Als bij het voorgerecht bijvoorbeeld witte wijn het best smaakt, maar bij het hoofdgerecht juist rode wijn, heb je dus verschillende soorten wijnglazen nodig. Verder is het zo dat je het glas dat je het eerst gaat gebruiken, het meest rechts plaatst. Het glas dat je als laatst gaat gebruiken, staat het meest links. Water serveer je in een apart glas.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *