Inspiratie

Wat zijn duoplanken?

Je bent in de Karwei op zoek naar een aantal planken. Je wilt zelf een hekje voor in de tuin in elkaar zetten en hebt daarvoor een paar planken nodig. Welke planken je precies nodig hebt weet je niet. Zo zie je een vuren planken, vlonderplanken maar ook duoplanken. Huh duoplanken? Wat moet je je daar nou weer bij voorstellen?

Samengesteld

Duoplanken kan je gebruiken voor het aanleggen van een samengestelde houten vloer. Een duovloer wordt ook wel een lamelparket of een multivloer genoemd. Een samengestelde vloer is een vloer die bestaat uit twee lagen, een onderlaag en een toplaag. Voor parket montage van een samengestelde vloer kan je hier alles vinden. De onderlaag is meestal een laag van berken multiplex  en de toplaag is gemaakt uit eiken. De onderlaag werkt optimaal zodra hij waterdicht is en bestaat uit circa 7 lagen berken multiplex.

Werking van hout

Duoplanken bestaan dus uit twee lagen verschillend soort hout. Twee soorten hout met allebei voordelen die als ze samenkomen dubbel zoveel voordelen opleveren. Doordat er twee lagen zijn wordt de werking van het hout zo minimaal mogelijk gehouden. Werking van hout staat voor de vervorming die binnen het hout plaats kan vinden als gevolg van vocht. Deze vervorming kan leiden tot het krimpen of uitzetten van hout. Het hout kan zelfs scheuren krijgen en kromme vormen aannemen. De kans op werking is dus zo minimaal mogelijk, circa 75% minder dan de werking van een standaard houten vloer.

Voordelen

Duoplanken zijn makkelijk om zelf aan te leggen en kunnen zowel zwevend als verlijmd geïnstalleerd worden. Een vloer van duoplanken zal erg stabiel op de vloer liggen en fijn zijn om op te lopen. Wanneer je vloerverwarming wilt aanschaffen gaat de combinatie met een duovloer heel erg goed samen. Duovloeren zijn meer dan geschikt om ondanks de hitte zijn ‘werk’ te blijven doen. Duoplanken kunnen dus zowel tegen water als warmte wat ze ideaal maakt voor heel het jaar door in huis! Lees op woonpraat over meer informatie over wonen gerelateerde blogs en de voordelen van specifieke vloeren.

Duoplanken

Duoplanken bestaan uit twee lagen verschillend soort hout. De onderlaag is gemaakt van berken multiplex  en de toplaag bestaat uit eiken.Duoplanken kan je gebruiken voor het aanleggen van een samengestelde houten vloer. Doordat duoplanken twee lagen hebben wordt de werking van het hout zo minimaal mogelijk gehouden. Hiernaast kunnen duoplanken zowel tegen water als warmte, wat ze ze heel handig maakt als vloer voor in huis.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *