Inspiratie

Zo kies je het beste openhaardhout

Openhaardhout is een belangrijke factor als het gaat om het maken van een gezellig vuurtje en een goede sfeer. Niet al het hout is hetzelfde, waardoor ook elk type hout anders brandt. In deze blog zullen we een aantal verschillende soorten openhaardhout bespreken. Ook kijken we naar welke het beste is voor je behoeften. We zullen het ook hebben over het verschil tussen zacht en hard hout, en waarom beide belangrijk zijn als het gaat om het maken van een vuur. Dus, als je op zoek bent naar tips voor het kiezen van het beste openhaardhout, dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Het grootste verschil tussen openhaardhout

Het grootste verschil als we kijken naar openhaardhout zit hem in het verschil tussen hardhout en zachthout. Dit zijn twee verschillende categorieën waarin je al het hout kan indelen. Hardhout wordt gewonnen uit zogeheten bedektzadige bomen. Bij deze bomen worden de zaden bedekt en beschermd door een vrucht. Bij zachthout worden, zoals je inmiddels kan raden, de zaden niet bedekt door vruchten. Dit lijkt in de eerste instantie een vreemd onderscheid om te maken. Dit heeft echter alles te maken met de dichtheid van het hout. Wat dit precies met openhaardhout te maken heeft, lees je hieronder.

Zachthout als openhaardhout

Zachthout is afkomstig van bomen die we ook wel naaldbomen noemen. Voorbeelden hiervan zijn de den en de spar. Het voordeel van naaldbomen is dat zij relatief snel groeien. Hierdoor is het openhaardhout dat van deze bomen afkomstig is echter ook minder compact. Dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor hoe het hout brandt. Dit hout brandt in verhouding namelijk sneller. Een voordeel van zachthout als openhaardhout is dat het goedkoper is dan hardhout en makkelijker is om mee om te gaan.

Hardhout als openhaardhout

Hardhout is over het algemeen afkomstig van loofbomen. Voorbeelden hiervan zijn de eik en de beuk. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit hout ook vaak echt harder alhoewel hier uitzonderingen op zijn. Hardhout als openhaardhout is compacter en heeft een hogere dichtheid. Dit komt onder andere doordat de bomen een langere tijd nodig hebben om te groeien en het hout zelf zo een dichtere massa heeft. Dit type openhaardhout is daardoor vaak duurder maar brandt wel langer. Dit type hout kan lastiger zijn als openhaardhout voor mensen die het nog lastig vinden om een vuur goed aan te krijgen. Nu weet je dus precies welk type hout het beste openhaardhout is voor jou!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *