Interieur

Hoe moet je, je inboedelverzekering vergelijken?

De inboedelverzekering is één van de vaakst afgesloten verzekeringen op jaarbasis. Dat is behoorlijk indrukwekkend, maar eigenlijk hoeft dit helemaal niet te verbazen. Het spreekt dan ook voor zich dat de inboedelverzekering een uitermate belangrijke verzekering is die zowel voor woningeigenaars als voor huurders een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengt. Voordat je overgaat tot het afsluiten van een dergelijke verzekering is het echter belangrijk om even een vergelijking uit te voeren. Een inboedelverzekering vergelijken zorgt er immers in de praktijk voor dat je in een handomdraai de beste verzekering kan vinden tegen de meest interessante verzekeringspremie. Hoe je daarvoor nu precies te werk gaat ontdek je meteen door middel van de onderstaande informatie.

Wat kan je verzekeren met de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is een verzekering die je de mogelijkheid biedt om de inboedel in je huis te laten verzekeren. Onder inboedel worden alle spullen verstaan die je bij een eventuele verhuis mee zou kunnen nemen naar je nieuwe woonst. Voor alle zaken die deel uitmaken van de opstal en die dus met andere woorden vast zitten aan het pand geldt dat ze onder de opstalverzekering vallen. Voor woningeigenaars die zich graag op de meest optimale wijze willen laten verzekeren geldt dan ook dat ze er beter voor kiezen om zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering af te sluiten. Hiervoor dien je dan uiteraard wel meerdere keren kosten te betalen.

Is de inboedelverzekering afsluiten wettelijk verplicht?

De kans is groot dat zowat iedereen die je kent beschikt over een inboedelverzekering. Dit doet het vermoeden ontstaan dat deze verzekering in Nederland wettelijk is verplicht. We kunnen begrijpen dat mensen dit denken, maar toch is dat niet het geval. Het staat je dan ook helemaal vrij om zelf te bepalen of je deze verzekering gaat afsluiten of niet. Wat is dan precies de reden waarom zoveel mensen dit eigenlijk haast blind doen? Zeer eenvoudig. Je hebt natuurlijk hard gewerkt om een mooie inboedel te kunnen verzamelen. Dat harde werk wil je niet zomaar opeens in rook zien opgaan wanneer er zich plots een bepaald schadegeval voordoet. De inboedelverzekering kan op dit vlak een zeer belangrijke meerwaarde realiseren. Je kan immers altijd rekenen op een (gedeeltelijke) compensatie vanuit de verzekeraar wanneer er sprake is van een schadegeval. 

Verschil tussen de extra uitgebreide en allrisk inboedelverzekering

Wellicht is het eerste wat je zal ontdekken bij een inboedelverzekering vergelijken dat er twee verschillende soorten van deze verzekering bestaan. Het gaat dan specifiek om deze opties: 

  1. De extra uitgebreide inboedelverzekering;
  2. De allrisk inboedelverzekering; 

Voor veel mensen geldt dat het niet echt duidelijk is wat nu precies de verschillen zijn tussen deze twee soorten polissen. Laat ons in allereerst even kijken naar wat de extra uitgebreide inboedelverzekering precies heeft te bieden. Deze polis is o p namelijk reeds behoorlijk gevarieerd. De dekkingen waar je bij dit type van verzekeringspolis op kan rekenen zijn in ieder geval deze:

  • Brand- en schroeischade; 
  • Schade als gevolg van een blikseminslag;
  • Stormschade; 
  • Waterschade of schade  door bijvoorbeeld een overstroming;
  • Schade als gevolg van diefstal en / of inbraak;

De bovenstaande dekkingen bieden je dus eigenlijk reeds een behoorlijke hoeveelheid aan zekerheid. Dat kan echter nog beter. De meerwaarde van de allrisk schuilt dan ook in de aanwezigheid van een extra dekking die ook je eigen schade dekt. Heb je dus met andere woorden per ongeluk schade veroorzaakt aan je eigen inboedel? Dan zal dat ervoor zorgen dat je bij een allrisk inboedelverzekering kan rekenen op een dekking vanuit je verzekeraar. Heb je de extra uitgebreide polis afgesloten? Dan zal je de schade in dat geval dus niet vergoed zien worden. Op dit vlak is de inboedelverzekering vergelijken dus sowieso reeds de moeite meer dan waard. 

Besparen door middel van de inboedelverzekering vergelijken

Ga je de inboedelverzekering vergelijken? Dan doe je dat wellicht in eerste instantie met als doel om een besparing te kunnen realiseren op de verzekeringspremie die moet worden betaald. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch. Door het uitvoeren van een vergelijking zal je meteen duidelijkheid krijgen op twee verschillende vlakken. In eerste instantie zal bijvoorbeeld duidelijk worden gemaakt wat nu precies het verschil is tussen de extra uitgebreide en de allrisk polissen. Dat is evenwel beslist niet alles, in tegendeel. Wat immers bovendien ook te denken van het verschil in verzekeringspremie? 

De inboedelverzekering is zoals reeds aangegeven één van de meest populaire verzekeringen op de markt. Deze populariteit heeft ze automatisch ook tot een zeer concurrentiële verzekering gemaakt. Dit betekent dat de inboedelverzekering vergelijken er in de praktijk niet zelden voor zorgt dat je meteen een zeer aantrekkelijke besparing zal weten te realiseren. Dit eigenlijk enkel en alleen al omwille van het feit dat de prijs per verzekeraar zo’n grote verschillen kan vertonen.

De inboedelverzekering vergelijken voordat je een bepaalde verzekering afsluit is dus altijd interessant, maar daar blijft het niet bij. Afhankelijk van de waarde waarvoor je, je inboedel laat verzekeren is het namelijk mogelijk dat je nog altijd geconfronteerd zal worden met een vrij stevige verzekeringspremie. In dat geval kan het eventueel de moeite waard zijn om het eigen risico te gaan aanpassen. Een hoger eigen risico (en dus een hogere eigen kost bij een schadegeval) kan je er eventueel voor zorgen dat je periodieke verzekeringspremie nog meer kan worden verlaagd. 

Vergeet ook het eventueel afsluiten van een opstalverzekering niet!

Tot slot is er ook nog iets wat niet wordt aangegeven op het ogenblik dat je kiest voor een inboedelverzekering vergelijken. Wanneer je eigenaar bent van een woning dien je er namelijk rekening mee te houden dat je mogelijks niet alleen maar de inboedelverzekering zal willen afsluiten. Wat namelijk bovendien ook te denken van de zogenaamde opstalverzekering? Deze verzekering dekt geen schade aan de inboedel, maar wel aan de opstal van de woning. Door het afsluiten van zowel de inboedel- als de opstalverzekering ben je pas echt op de meest optimale wijze verzekerd. Kies dus niet alleen maar voor het uitvoeren van een inboedelverzekering vergelijking, maar ga ook zeker even de verschillende opstalverzekeringen vergelijken die er op de markt zijn terug te vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *