Interieur

Neem je een houten vloer of laminaatvloer?

Wanneer je een nieuwe houten vloer wil kopen, zul je ongetwijfeld hebben gezien dat er meerdere opties zijn. Je kunt kiezen voor een echte houten vloer of voor een houtlook vloer zoals een vloer van laminaat. Beide vloersoorten hebben zowel voordelen als nadelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Voordelen van hout

Een houten vloer is karakteristiek. Zelfs als er enige beschadigingen op komen, voegt dit juist meer toe aan het karakter. Omdat een houten vloer ook daadwerkelijk van hout gemaakt is, is dit een duurzame keuze en zal je vloer lang mee gaan. De vloer wordt vooraf behandeld waardoor hij waterafstotend is. Toch is het wel belangrijk dat je vocht meteen droog maakt en zo nu en dan onderhoud verricht. Je kunt een houten vloer ook prima combineren met vloerverwarming. Doordat hout vrij dik en massief is zal het eventjes duren voordat de kamer op temperatuur is, maar zal dan de warmte goed vasthouden.

Nadelen van hout

Omdat je hout zelf niet zo makkelijk op je vloer legt, moet je het door een vloerenzaak laten leggen. Dit is waarom een echte houten vloer duurder is dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Als je een houten vloer hebt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te verrichten. Zo zal je een stuk langer van je vloer kunnen genieten. Ook is het aan te raden om een houten vloer alleen op een begane grond te plaatsen omdat een houten vloer vrij gehorig kan zijn.

Voordelen van laminaat

Laminaat kan iedereen zelf leggen die een beetje handig is, maar je kunt dit natuurlijk ook laten leggen. Laminaat is een onderhoudsvriendelijke en betaalbare vloersoort. Je kunt de vloer mooi houden door deze te stofzuigen en zo nu en dan met een beetje water te dweilen. Met de juiste ondervloer is een laminaatvloer geluiddempend en kun je hem combineren met vloerverwarming. De kamer warmt snel op omdat de laminaatvloer relatief dun is.

Nadelen van laminaat

De bovenste laag van een laminaatvloer is bedrukt met een houtmotief. De rest van laminaat bestaat uit enkele samengeperste lagen. Hierdoor is een laminaatvloer een minder goede keuze voor het milieu. Wanneer de vloer is beschadigd, is hij helaas niet zo makkelijk te repareren. Ook al zijn er wel reparatie setjes, de beschadiging zul je altijd blijven zien.

Wat gaat het worden?

Het is verstandig om na te denken over welke ruimte je een nieuwe vloer in gaat leggen en of je van plan bent om zo nu en dan van vloer te veranderen. Voor een duurzame vloer met karakteristieke eigenschappen kun je een houten vloer nemen. Ga je simpelweg voor gemak? Dan is laminaat de beste keuze voor jouw huis. Ontdek de mogelijkheden voor hout en laminaat op https://www.beboparket.nl/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *