Thuis

Hoe hou je je tuin mooi in de zomer?

Tuinonderhoud is van alle seizoenen. De ene plant is de andere niet en heeft dus ook verschillende wensen, zodat je eigenlijk het hele jaar door wel wat liefde voor je tuin moet tonen. Maar wat kan je het beste doen in de zomer? Onderhoud in de zomer is vaak anders van aard dan onderhoud in het voor- of najaar, dus we zetten graag wat punten voor je op een rij.

Snoeien

In de zomer wil de beplanting vaak lekker groeien en dus is het verstandig om goed te snoeien. Let echter wel op dat je niet in de volle zon gaat staan snoeien; niet omdat je het zo te warm krijgt, maar omdat vers gesnoeide takken erg kwetsbaar zijn en last kunnen hebben van de volle zon. Dit kan zorgen voor verbranding, waarmee de tak niet goed meer verder kan groeien. Wie doet aan tuinonderhoud in Hoogeveen kan dus maar beter wachten op een bewolkte dag, zodat de tuin er niet onder lijdt. Planten en hagen die uitstekend gesnoeid kunnen worden in de zomer zijn onder andere: rozen, de taxushaag, de beukenhaag, de haagbeuk en de laurier.

Het gazon groen houden

Het gazon wordt natuurlijk optimaal gebruikt in de zomer, dus het is een goed idee om je gras zo mooi mogelijk te houden in de warme maanden. Maai het gras dan ook een of twee keer per week, maar wees voorzichtig als het droog is. In droge periodes is het beter om even te wachten met het maaien, of het in ieder geval niet te vaak te doen. Gras droogt uit als het te kort en te vaak wordt gemaaid in een droge periode. Mocht er regen voorspeld zijn, strooi dan van tevoren wat kunstmest door het gras. Dit voedt het gazon en maakt het mooi groen. Moet je wel echt sproeien, doe dit dan ‘s avonds. Dit voorkomt verbranding van het gras.

Zorg dat de planten goed gevoed blijven

De zomer is de tijd waarin je het meeste wilt genieten van je planten en dus kunnen we je aanraden om ze zo gezond mogelijk te houden. Dat doe je natuurlijk door ze tijdig te snoeien en ze te voorzien van voldoende water, maar een beetje kunstmest kan ook voor veel extra voeding zorgen. Wie dit goed doet, zal zien dat de hele tuin in bloei komt te staan en dus een gezonde en aangename uitstraling heeft. Heb je hoge planten? Die kunnen gaan knakken door hun eigen gewicht. Dit is te voorkomen door ze te ‘ondersteunen’ en ervoor te zorgen dat ze mooi rechtop blijven staan. 

Houd je vijver schoon

Vijvers kunnen snel last krijgen van kroos, waardoor overige planten in het water overwoekerd worden. Schep dit dan ook op tijd uit de vijver met een netje, zodat de vijver voldoende zuurstof biedt voor al het leven dat er zwemt of groeit. Hetzelfde geldt voor algen; ook die kunnen gemakkelijk worden weggeschept, waardoor het water helder blijft en het leven erin zo gezond mogelijk is. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *