Thuis

Tips om een daklekkage te voorkomen

Indien jij bent voorzien van een prachtige woning, is het altijd mogelijk dat er een daklekkage zal plaatsvinden. Vaak wordt een daklekkage pas te laat opgemerkt, doordat de gevolgen van de lekkage pas op een later moment zichtbaar zijn.

Indien jij een daklekkage wilt voorkomen, is het belangrijk dat jij weet wat de oorzaken van dit probleem zijn. Zodra jij weet welke situaties leiden tot een daklekkage, kun jij deze situaties voorkomen en daarmee (hopelijk) een daklekkage vermijden. In dit artikel deel in de meest voorkomende oorzaken van een daklekkage in Nederland.

Schuin dak

Als er kapotte dakpannen, niet goed aangesloten dakpannen of gescheurde dakpannen op een schuin dak liggen, kan dit al snel leiden tot een daklekkage. Het regenwater kan zich immers gemakkelijk door de scheuren wringen en zich vervolgens verspreiden. Helaas is het lek bij een schuin dak erg lastig te achterhalen, doordat het vocht zich gemakkelijk verspreid op een steile helling. 

Plat dak + Dakgoot

Met een plat dak loop jij overigens ook het risico een daklekkage te ervaren. Indien er niet voldoende aandacht wordt geschonken aan de afvoer van het regenwater, kan dit grote gevolgen hebben. Het regenwater zal zich ophopen en zal zich tussen de naden wringen. Het is belangrijk om een verstopte dakgoot te voorkomen als jouw woning voorzien is van een plat dak. Door een verstopte dakgoot kan het regenwater niet afgevoerd worden, waardoor een lekkage kan ontstaan.

Daklood

Ook daklood kan invloed hebben op een lekkage. Indien het daklood kwalitatief verslechterd is, zullen de randen beschadigd raken en zal het daklood niet mooi overlopen. Dit geeft het regenwater een kans om zich in te sijpelen, waarna vochtinsijpeling plaatsvindt.

Oplossing

Een daklekkage is nooit leuk. Gelukkig zijn er diverse manieren om deze vervelende gevolgen te voorkomen. Het is belangrijk dat jij direct ingrijpt als jij ontdekt dat dakpannen zijn gescheurd of niet mooi aansluiten op elkaar. Daarbij is het belangrijk dat jij regelmatig controleert of de dakgoot niet verstopt is geraakt. 

Problemen met het daklood zijn inmiddels ook gemakkelijk op te lossen. Aan de hand van een dak reparatie kan het verslechterde daklood direct worden vervangen in korte tijd. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *