
Traplift in een mantelzorgwoning zonder vergunning
De zorg ligt regelmatig op z’n kop en dat komt door de vele bezuinigingen. Daar merken niet alleen de verplegers en artsen in ziekenhuizen wat van of de mensen die in de thuiszorg werken, ook de mantelzorgers hebben last van deze bezuinigingen. Gelukkig is voor die laatste groep een lichtpuntje gekomen. Het is namelijk toegestaan om een mantelzorgwoning te plaatsen zonder dat je daar een vergunning voor nodig hebt. Dat is heel goed nieuws, aangezien er veel mantelzorgers al een lange tijd mee bezig zijn om een mantelzorgwoning te laten plaatsen naast hun huis. Deze nieuwe regeling past tevens veel beter bij de visie van het kabinet. Zij willen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Het scheelt voor de mantelzorgers erg veel reistijd. Voor de hulpbehoevenden is het ook ideaal, zij kunnen langer op zichzelf blijven wonen in een vertrouwde omgeving en hebben hun familie dichtbij. Via diverse organisaties zijn verschillende mantelzorgwoningen te verkrijgen die je geheel naar eigen wensen in kunt richten.
Veilig trapgebruik met een traplift
Een van de meest belangrijke veiligheidsaspecten in een woning is de trap. Senioren die moeite hebben met traplopen kunnen een speciale stoellift laten plaatsen. Zo’n traplift is een stoel die over een rails naar boven en beneden kan bewegen. Middels een knop of joystick kan de gebruiker zelf bepalen welke kant de traplift op gaat. De zetels zijn beveiligd met een riem en bieden veel comfort.
Regels plaatsen mantelzorgwoning
Ondanks dat je er geen vergunning meer voor nodig hebt, zijn er nog wel een aantal andere regels waar jij je aan moet houden bij het plaatsen van een mantelzorgwoning. Zo mag de woning maximaal drie meter hoog zijn en de nok maximaal 5 meter. Het is toegestaan om een zolder te bevestigen, maar er mag enkel op de begane grond gewoond worden. Je kunt dus geen badkamer en slaapkamer boven maken. De grootte van het huis is afhankelijk van de oppervlakte waar het komt te staan. Bij de mantelzorg moet het gaan om een familielid of iemand die een sociale relatie heeft met de hulpbehoevende. Deze relatie moet wel zorg bevatten die huisgenoten normaal ook voor elkaar doen. Voor een buurvrouw zou je geen mantelzorg mogen verlenen. Verder mag de mantelzorgwoning maximaal 15 jaar worden gebruikt. De woning kan in zijn geheel worden opgepakt en weer worden verplaatst. Je hoeft deze dus niet af te breken. Wil je gebruik blijven maken van de ruimte? Ook dat kan, maar dan moet je het sanitair en de keuken eruit halen. Trapliftexpert.nl kan je meer informatie geven over de de traplift-opties in mantelzorgwoningen.
Verschillende soorten trapliften
Er zijn diverse modellen stoelliften voor thuis te verkrijgen. Zo zijn er modellen voor een rechte trap en voor een trap met bochten. Ook voor spiltrappen zijn voldoende opties beschikbaar. Een specialist komt altijd thuis langs om de situatie te beoordelen en een voorstel te doen. Vergelijk altijd de prijzen van verschillende traplift-merken zoals Handicare, Otolift, Stannah en ThyssenKrupp.
Langer zelfstandig wonen
De mantelzorgwoning zorgt ervoor dat de hulpbehoevende langer op zichzelf kan wonen. Hij of zij blijft in een vertrouwde omgeving wonen en heeft de familie dichtbij staan. Een mantelzorgwoning is van alle gemakken voorzien. Het biedt voldoende bewegingsruimte en het is rolstoelvriendelijk. Verder kun je de woning uitbreiden met vele opties en functies die de dagelijkse taken makkelijker maken. Je kunt de woning geheel naar eigen wens inrichten. Zo voelt het als een echt thuis.

