Thuis

Wat is een bouwkundige keuring?

Sommige mensen vragen zich af wat een bouwkundige keuring is. Ze hebben er wel eens van gehoord maar waar gaat het nou precies over? Bij deze keuring gaat een onafhankelijk bouwtechnisch specialist de woning onderzoeken, en zal een uitgebreid rapport schrijven van al zijn bevindingen. Andere woorden die je tegen kunt komen voor een bouwkundige keuring zijn bijvoorbeeld een bouwkundig advies of een bouwtechnische keuring. Het is een keuring van hetgeen wat je met het blote oog kunt zien. Er wordt geen specialistisch onderzoek gedaan. Ze zullen ook geen gaten maken in een plafond of muur, de woning wordt niet beschadigd! Maar hierdoor kunnen gebreken wel verborgen blijven. 

Maar toch zal de rapportage een goed beeld geven van de bouwtechnische staat van de woning. Voor iedereen die niet zoveel verstand heeft van het onderhoud van de woningen, is dit een fijne leidraad. Je hebt dan namelijk zicht op wat jij de komende periode mag verwachten qua onderhoud en kosten, maar ook hoe dat er op de langere termijn uit kan zien. Het is dan aan jou om te beslissen of je de woning dan wel of niet wil kopen.

Alles over de bouwkundige keuring

Bij de bouwkundige keuring krijg je een verslag uitgereikt, vaak via de e-mail en ook per post. In dit document vind je hoe de constructie van de woning is en welke problemen er eventueel zijn gevonden. Maar ook wordt de technische toestand van alle onderdelen weergegeven, vloeren en kozijnen worden daarin ook meegenomen. 

Verder wordt er aangegeven door de specialist welke onderdelen niet bekeken zijn en er wordt aangegeven of dat er specialistisch onderzoek nodig is (naar boktor bijvoorbeeld). Ook kan er nog een schatting gemaakt worden van de onderhoudskosten die de komende jaren plaats moeten vinden. Dit is alleen maar fijn, en kan doorslaggevend werken. Laat je hoe dan ook goed informeren zodat jij de woning koopt die je op het oog hebt, zonder gebreken! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *