Uncategorized

Welke soort isolatie is het meest geschikt voor jouw woning?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te laten isoleren en daar zijn goede redenen voor. Door je huis namelijk te laten isoleren, houdt het meer warmte vast. Hierdoor hoef je je verwarming minder vaak aan te zetten en wanneer je hem wel aanzet, hoef je de temperatuur minder hoog te zetten. Dat is een stuk beter voor het milieu, maar je kunt ook nog eens enorm besparen op je energierekening! Wanneer het aankomt op het type isolatiemateriaal waarmee je je woning wil laten isoleren, zijn er veel verschillende mogelijkheden die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Daarover kun je in deze blog meer lezen. 

Kunststof isolatiematerialen

Over het algemeen worden kunststof isolatiematerialen het meest gebruikt. Dit komt omdat ze veel verschillende voordelen hebben: ze zijn goedkoop, licht, makkelijk te verwerken en kunnen vaak goed tegen vocht. Daarnaast zijn ze ongevoelig voor schimmels, hebben ze geen effect op de longen en zijn ze hypoallergeen. Het kan gebruikt worden voor het isoleren van daken, muren en vloeren. Bekende voorbeelden van kunststof isolatie zijn schuimbeton, PUR (polyurethaan) schuim of polyesterwol. 

Minerale isolatiematerialen

Minerale isolatiematerialen zijn gesponnen van natuurlijke materialen. Hierdoor bevatten ze geen chemische bestanddelen en zijn ze erg duurzaam. Daarnaast is het brandpunt van minerale isolatiematerialen erg hoog, waardoor het vrijwel onbrandbaar is. Ten slotte is minerale isolatie een relatief goedkope manier om je woning te isoleren. Onder andere steen-, rots- en glaswol vallen onder de categorie minerale isolatiematerialen. 

Natuurlijke isolatiematerialen

Het grote voordeel van ecologische of natuurlijke materialen is dat er weinig energie voor is gebruikt om ze te produceren. Bovendien zijn de meeste materialen na gebruik recyclebaar of composteerbaar. Daardoor zijn ze de meest milieubewuste keuze. Bij ecologische isolatiematerialen kan je bijvoorbeeld denken aan papiervlokken, houtwol, schapenwol of isolatiemateriaal gemaakt van kurk of hennep. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *