Uncategorized

Welke soorten glas zijn er voor in huis?

Stel bovenstaande vraag aan tien verschillende mensen om je heen en je zult vast een aantal terugkerende antwoorden krijgen: enkelglas, dubbelglas en… daar houdt het wel zo’n beetje op, bij de meeste mensen. Er worden in deze tijd steeds vaker nieuwe samenstellingen en verwerkingstechnieken ontdekt. Twijfel jij aan welke soort en welk formaat het beste is voor in jouw huis, dan kun je altijd nog je glasplaten op maat bestellen

Wat voor type glas jij in je woning hebt is afhankelijk van verschillende zaken. Koop je een nieuwbouwwoning, dan zit er sowieso stevig glas in jouw woning, maar het type kan nog steeds verschillen. Bij het zoeken naar een nieuwbouwwoning zijn dit wel altijd zaken om te checken en na te vragen, mits je een voorkeur voor een bepaald type glas hebt. 

De meest voorkomende glassoorten zie je hieronder.

Enkel glas

Deze komt niet als verrassing. Deze ken je wel. Het is glas dat eigenlijk niet meer nieuw geplaatst wordt in woningen, omdat het glas relatief snel breekt, het isoleert vrijwel niet en de kozijnen blijven nat door aanhoudende condensvorming. Dus heb je nog ‘oude’ ramen van enkel glas, laat deze dan vervangen door een andere glassoort.

Dubbel glas

Ook deze glassoort komt niet als een konijn uit de hoge hoed. In tegenstelling tot enkel glas, is dubbel glas uiterst populair. Zó populair zelfs, dat de prijzen lager zijn dan die van enkel glas, omdat er simpelweg veel meer vraag naar is en omdat het dus in gigantische hoeveelheden gefabriceerd wordt. Dubbelglas heeft ook als voordeel dat het een hoge isolatiewaarde (door een laag lucht die een isolerende werking heeft) heeft en dat het stevig is.

Gelaagd glas

Net als dubbel glas bestaat gelaagd glas uit twee of meerdere glaslagen. Het grote verschil: tussen dubbel glas zit een lucht- of gaslaag, terwijl gelaagd glas bestaat uit twee (of meer) op elkaar geplaatste glasplaten met kunststof folie daartussen. Doordat het glas aan de doorzichtige folie vast zit, is dit glas moeilijk kapot te krijgen. Hij zal ook nooit in kleine stukjes uit elkaar vallen. Je kunt deze glassoorten vaak in auto’s tegenkomen, maar het kan ook zeker in huis worden gebruikt.

Gehard glas

Deze glassoort bestaat niet uit meer lagen, maar is slechts één enkele glasplaat. Het gaat hier niet zozeer om de dikte, maar om hoe deze glasplaten gemaakt worden. Er wordt gebruikgemaakt van een sterke temperatuursverandering. Er ontstaat een ‘trekspanning’ en zo wordt het glas een stuk sterker. Tot wel 5 keer sterker dan enkel glas. Deze glassoort is uiterst geschikt voor deuren, tevens als scheidingswand (van bijvoorbeeld een balkon).

Plexiglas

Dit is een instinkertje. Plexiglas is namelijk geen echt glas. Het is gemaakt van kunststof (acrylaat). Plexiglas is doorzichtig en wordt daarom met dezelfde reden gebruikt als glas. Plexiglas is sterker dan gewoon glas, maar wel gemakkelijker te bewerken. Je ziet het onder andere veel gebruikt worden bij ramen in caravans, maar ook als windscherm of aquarium. 

Eén reactie

  • Jens

    Mijn vrouw en ik hebben een ouder huis gekocht. We willen graag investeren in de duurzaamheid van het huis. Het vervangen van het enkele glas staat in ieder geval op onze lijst. Het is goed om te lezen dat dubbel glas een hogere isolatiewaarde heeft, hopelijk kan dat komend winter onze energierekening een beetje drukken.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *