Inspiratie

Wat is Laurier en wat kun je ermee?

De meeste mensen weten wel wat Laurier is, maar weten niet waar het allemaal voor gebruikt kan worden. Dat is natuurlijk zonde, want het kan op veel manieren gebruikt worden. In dit artikel vertel ik je meer over wat laurier is, wat de herkomst is en waar het voor gebruikt kan worden.

Wat is Laurier?

Laurier is een plantensoort die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. De Laurier is een groene plant waaruit witte bloemen bloeien. De bladeren van de Laurier zijn ongeveer vijf centimeter lang, zijn groen en hebben een hele mooie ovale vorm. Door de mooie combinatie van groen en wit zijn het echte blikvangers voor in de tuin en/of in het huis. Als je de plant goed verzorgt kan deze zelfs rond de honderd jaar worden, waardoor je je hele leven een mooie plant in huis hebt staan. 

Waar komt Laurier vandaan?

Oorspronkelijk komt Laurier niet van dichtbij, maar uit het Middellandse Zeegebied. In dit gebied, denk aan bijvoorbeeld Georgië en Griekenland, kan de plant zelfs tot wel achttien meter hoog worden. In Nederland kan de plant ongeveer deze grootte krijgen, maar dan moet er wel een langdurige zomerperiode zijn in Nederland. Tegenwoordig wordt de Laurierplant ook in Noord- en Zuid-Amerika geplant. 

Laurier als kruid

Een van de eerste dingen waar Laurier(blad) voor gebruikt kan worden is als kruid/specerij voor in de keuken. Het wordt in de keuken vaak gebruikt nadat het gedroogd is. Na het drogen wordt het blad hard en behoudt het haar smaak voor een lange periode, waardoor je je niet hoeft te haasten om het te gebruiken. Wanneer je de kruid in haar droge en harde vorm gebruikt, moet je niet vergeten om na het koken het blad uit je gerecht te halen. Het blijft heel hard en daardoor dus niet lekker om te eten. 

Laurier als haagplant

De Laurier kan ook goed toegepast worden in de tuin als haagplant. Van deze plant zijn verschillende soorten in de familie welke het goed doen als haagplant:

  • de Portugese Laurier met groene bladeren en roze takken voor een kleurrijke tuin 
  • de Novita; groeit snel en hoog en zorgt voor een goede afscheiding van je tuin 
  • de Otto Luyken voor een mooie kleine laurierhaag 

Laurier als medicijn

Ook wordt het blad van de plant gebruikt in de farmaceutische wereld. Zo wordt het blad en de olie van de plant gebruikt bij verschillende klachten, zoals reuma, gewrichtspijn en verkoudheden. Wel zitten hier risico’s aan verbonden, want zo kan het bijvoorbeeld de bloedsuikerwaarde van het lichaam verlagen, maar ook astma versterken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *