Inspiratie

De opbrengst van zonnepanelen in de winter

Inmiddels lijkt het weer zich te verbeteren en worden de terrasjes steeds voller. Een gezellige borrel op het terras in de heerlijke zon. Hoogstwaarschijnlijk heb jij dat ook gemist! Gedurende de afgelopen maanden waren de dagen erg kort en koud met maar weinig zon. Vreselijk! Afgelopen jaar zijn overigens steeds meer woningen voorzien van duurzame zonnepanelen. Voor deze bewoners was dit weer niet optimaal.

Veel personen zijn van mening dat zonnepanelen nauwelijks tot niets opleveren tijdens deze sombere dagen. De dagen zijn kort. Er is weinig zon. Als er zon is, is de zon er maar voor korte duur. Is een zonnepanelen installatie echt zo af te raden in de winter als dat mensen zeggen? Ik ging op onderzoek uit en zocht een antwoord op mijn dringende vraag: leveren zonnepanelen voldoende rendement op in de winter?

Opbrengst in de zomermaanden

Om het verhaal simpel te beginnen, zal ik starten met een verdeling van de opbrengsten door het jaar heen. Als we er vanuit gaan dat we over een geheel kalenderjaar 100% stroom ontvangen, kun je gemakkelijk aangeven hoeveel energie er in welke maanden opgewekt wordt.  Hieruit blijkt dat ruim 70% van de totaal opgewekte stroom wordt opgewekt in de maanden april tot en met september. Begrijpelijk, aangezien de zomer veel zonuren oplevert. 

Opbrengst in de wintermaanden

Uit dit onderzoek blijkt dat er ook 30% van de opbrengst in de maanden oktober tot en met maart opgewekt wordt. De maanden waarin de winter de hoofdrol speelt, dus januari en februari, brengen gezamenlijk 3% van de totale jaaropbrengst op. Gezien de percentages kunnen deze twee maanden achterwege blijven, al is het niet correct dat de wintermaanden helemáál niets opleveren. 3% is meer dan niets!

Waarom wordt er minder opgewekt in de winter?

De werking van de zonnepanelen is het gehele jaar optimaal. Het verschil zit hem in de zonuren. In de winter zijn de dagen opmerkelijker korter, aangezien de zon sneller ondergaat. Voor de opbrengst heeft dit grote invloed, aangezien het rendement afhankelijk is van het zonlicht. Door de kortere dagen is er minder zonlicht door de dag heen, waardoor de opbrengst, ten opzichte van de zomerse dagen, opmerkelijk dager ligt in de winter. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *