Inspiratie

Verschillende soorten daken isoleren

Het isoleren van je dak is een goede investering in je huis. Het verhoogt de waarde van je huis als je het wil verkopen, en bovendien zal je energie besparen waardoor je energierekening dus omlaag gaat. Je kan zowel je zolder, je schuine dak als je platte dak isoleren. In deze blog zullen we kort de verschillen tussen deze drie opties bespreken.

Plat dak isoleren

Wanneer je een plat dak op je woning hebt, kan je die op drie manieren isoleren. Je hebt een zogenaamd ‘warm dak’, waarbij het platte dak via de buitenzijde geïsoleerd wordt. In dit geval zitten de isolatieplaten in de isolatieschil erbij. Onder de isolatielaag wordt nog een dampscherm geplaatst, en boven de isolatielaag nog een waterwerende laag. Ook heb je een zogenaamd ‘omgekeerd dak’. Hierbij wordt de isolatielaag op het bestaande dak gelegd. De dakbedekking zelf is hierbij de waterkerende laag, en grind of of hout houdt de isolatielaag op zijn plek. Ten slotte is er nog het zogenaamde ‘koude dak’. Bij deze methode worden platte daken geïsoleerd vanuit de binnenzijde van het dak. Hierbij zit de isolatielaag tegen je plafond aan, en moet je eventuele binnenafwerking van je dak verwijderd worden.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kunt u ook gemakkelijk isoleren, al lijkt dit soms wat moeilijker. Ook bij het isoleren van een schuin dak zit er een verschil tussen binnen- en buitenzijde isolatie. Wanneer je je schuine dak van binnenuit isoleert, is het van belang dat er een houten of metalen constructie aan de binnenkant van je dak komt, die de isolatieplaten kan dragen. Bij isolatie langs de buitenzijde wordt je dakbedekking van je dak afgehaald, en daaronder wordt de isolatielaag geplaatst. De dakbedekking kan daarna simpelweg terug worden geplaatst op het dak. 

Zolder isoleren

Ten slotte kan je ervoor kiezen om je zolder te isoleren. Dit is de beste optie als je je zolder enkel als opslagruimte gebruikt. Deze ruimte hoeft dan niet verwarmd te worden. Doordat je je zolder isoleert, is de totale ruimte die verwarmd moet blijven door de isolatielaag kleiner, en zal er dus minder warmte verloren gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *