Alles wat je moet weten over asbest
Uncategorized

Alles wat je moet weten over asbest

Wanneer je een huis gaat verbouwen en wat wil slopen voor een grote renovatie, kan het zijn dat een asbestinventarisatie verplicht is. Dit komt omdat asbest erg gevaarlijk is en hier voorzichtig mee omgegaan moet worden. Waarom dit zo is en wanneer zo’n inventarisatie verplicht is lees je hier.

Het gevaar van asbest

Asbest bestaat uit kleine vezeltjes. Deze vezeltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar kunnen wel veel schade opleveren. Het inademen van deze losse asbestvezeltjes kan je ademhalingsstelsel flink beschadigen en er kunnen na lange blootstelling zelfs allerlei verschillende soorten kanker ontstaan. Het risico voor asbestkanker is normaal gesproken erg laag, maar neemt enorm toe als je veel of direct met asbest werkt. Daarom zijn er strenge regels opgesteld rondom asbest en het werken hiermee.

Wanneer ben je verplicht tot asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie is verplicht bij renovaties, sloopwerkzaamheden en onderhoud voor alle bouwwerken of constructies van vóór 1994. Voor deze tijd werd er veel gebruik gemaakt van asbest als bouwmateriaal. Daarom worden al deze constructies hierop gecontroleerd.

Tijdens een asbestinventarisatie wordt onderzocht of de constructie waar je aan wil werken asbest bevat. Als dit zo is wordt er in kaart gebracht hoeveel dit is en wat de risico’s zijn van de verwijdering hiervan en de risico’s voor de gebruikers van het gebouw. Hierbij worden ook alle veiligheidsvoorschriften voor het verwijderen van het asbest bij vermeld. Hoe deze inventarisatie precies verloopt kan verschillen per project. Hoe groter het project, hoe groter het onderzoek.

Asbestsanering

Wanneer er asbest aanwezig is in het object wat je wil slopen of renoveren moet dit verwijderd worden. Dit moet gedaan worden door een erkend asbestverwijderingsbedrijf, omdat het veel risico’s met zich meebrengt. Het verwijderen van asbest is een grote onderneming en deze professionals kunnen deze klus op de meest veilige manier klaren. Probeer dit niet zelf te doen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *