Inspiratie

Oprit in grind aanleggen

Om je oprit te verharden zijn er honderden mogelijkheden. Naast de traditionele keuzes zoals kasseien en betontegels is grind het overwegen waard. Een oprit met grindsteentjes is eenvoudig aan te leggen en biedt een paar interessante voordelen.

De voordelen van grind

  • Onderhoud. Met een worteldoek onder het grind heb je geen last van onkruid. Het is dus een goede keuze voor wie op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke tuin.
  • Uitstraling. Grind heeft een natuurlijke uitstraling, die mooi aansluit bij de planten in je tuin. 
  • Waterdoorlatend. Om het grondwaterpeil op punt te houden en overstromingen te vermijden, is het belangrijk dat regenwater niet naar het riool gaat maar in de grond kan insijpelen. Grind zorgt hiervoor.
  • Budgetvriendelijk. In vergelijking met sommige andere verhardingen is grind een budgetvriendelijke keuze. De aanleg doe je makkelijk zelf.

Materiaalcombinaties

Je hoeft trouwens niet de volledige oprit in grind uit te voeren. Maak bijvoorbeeld combinaties met andere materialen, zoals een pad in kleitegels of gietbeton aan de voordeur. Je kan zelfs spelen met kleuren. Ga je voor een complementaire tint of veel contrast? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Stappenplan voor een oprit met grind

Een oprit in grind aanleggen doe je zo:

Stap 1: oprit uitzetten en uitgraven

Gebruik een paar paaltjes en touwtjes om de oprit uit te zetten. Zet strepen op de paaltjes om de hoogte te bepalen. Voor de totale opbouwhoogte mag je ongeveer 43 cm rekenen (20 cm steenslag/betonpuin, 15 cm gestabiliseerd zand en 8 cm grind). Zorg dat de ondergrond mooi egaal is.

Stap 2: boordstenen plaatsen

Om verzakkingen te vermijden, moet je boorstenen plaatsen rond de oprit. Gebruik gestabiliseerd zand om ze vast te zetten en controleer of alles waterpas staat.

Stap 3: worteldoek en funderingen

Leg eerst een anti-worteldoek neer. Zo groeit er geen onkruid tussen het grind. Daarna stort je een laag van 20 cm steenslag (grootte 0/20) of betonpuin (grootte 0/40) in de put. Egaliseer alles zodat het puin overal gelijk ligt. 

Daarna breng je nog een laag gestabiliseerd zand aan. Die moet ongeveer 15 cm dik zijn. Verdeel het zand en gebruik een trilplaat om het aan te drukken. 

Stap 4: grind

Nu is het tijd om het grind te storten. We raden aan om eerst grindmatten te leggen. Die hebben een honingraat structuur waartussen de grindsteentjes vastzitten. Hiermee wordt je oprit veel steviger. Je hebt dus geen last van diepe bandensporen of wegzakkende schoenen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *