Inspiratie,  Interieur

Waar je op moet letten bij het uitzoeken van jouw verlichting

Als je de kersverse eigenaar van een nieuw huis bent geworden, voor het eerst op jezelf gaat wonen of nu al jaren een ruimte hebt die je maar niet voldoende verlicht krijgt, is het wellicht tijd om de verlichting in je huis onder de loep te nemen. Maar de ene lamp is de andere niet. En in een oerwoud vol verschillende lampenzaken, woongiganten en online aanbieders wordt het al snel moeilijk om precies die passende en juiste lamp te bemachtigen. Zo moet je ook nog eens bepalen waarvoor je de lamp precies zoekt, en waar je hem gaat plaatsen. Je kunt gaan voor een algemene, onopvallende tafellamp, maar misschien ben je juist op zoek naar iets specifiekers. Er zijn bijvoorbeeld ook daylight lampen, die met hun Ledverlichting daglicht na kunnen bootsen. Op hun beurt zijn ze ook nog eens verkrijgbaar mét of zonder vergrootglas. Één ding is zeker: het uitkiezen van verlichting is zo makkelijk nog niet.

Verschillende vormen van verlichting

Iedere lamp heeft zijn eigen doel. Daarbij zendt iedere lamp ook zijn eigen soort licht uit. Er zijn een aantal verschillende vormen: direct, indirect, diffuus en gericht licht. Directe verlichting komt voort uit lampen zonder lampenkap of andere versperring van de bron. Deze lampen zijn ideaal voor ruimtes waar je veel licht nodig hebt. Indirect licht is daarentegen wel versperd door een lampenkap of iets anders, en verspreid zich door de kamer door middel van weerkaatsing. De lamp is zoiets donkerder, maar wel iets warmer. Diffuus licht is ongeveer hetzelfde als indirect licht, maar wordt, in plaats van een lampenkap, gedempt door bijvoorbeeld katoen. Gericht licht spreek voor zich: dit zijn de spotjes die specifiek op een schilderij of foto staan gericht.

Andere tips

Verder kun je de atmosfeer in jouw kamer nog aan passen door het kiezen van een lichtere muurverf, of het maken van een compleet stappenplan. Maak een klein plattegrondje en probeer je in te beelden waar en hoe alle verlichting wordt gepositioneerd. Door middel van visualisatie heb je al snel voor ogen wat voor soort lamp jij precies zoekt.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *