Interieur

Eiken parket: deze 3 soorten kende je nog niet

Een nieuwe houten vloer verandert je interieur in één klap. Natuurlijk, dat geldt ook voor het meubilair en de kleur op je muur. Maar een vloer is zo groot en machtig – daar kun je gewoon niet omheen. 

Eiken parket is een prachtige en comfortabele vloersoort om op te leven. Je kent ze misschien als rechte planken, maar wist je dat er nog veel meer mogelijk is? In dit blog kom je alles te weten over drie verrassende varianten. Een voor een tillen ze elk interieur naar een hoger niveau. 

1: Hongaarse punt

Heb je een luxe interieur op het oog? Dan is een Hongaarse punt vloer van eiken parket ideaal. De vloer heeft een bijzonder patroon, waarbij planken in punten van 45 of 60 graden lopen. Anders dan bij visgraat zijn de uiteinden van de planken schuin afgesneden. Hierdoor lijkt het alsof de letter ‘V’ zich herhaalt – ook wel een sergeantstreep genoemd.

Hongaarse punt vloeren zijn door de afgesneden hoeken iets duurder dan vloeren met rechte planken. Het kost simpelweg meer tijd om de vloer te maken. Gelukkig komt hier het grote voordeel van eiken parket om de hoek kijken: het gaat tientallen jaren mee. Met regelmatig en gepast onderhoud kun je er zelfs een leven lang van genieten. En dan valt die iets hogere prijs best mee, toch?

2: Hoogkant parket

Hoogkant parket is een bijzondere variant van eiken parket. In plaats van grote planken bestaat hoogkant uit smalle latjes die op hun kant liggen. Ze worden gebundeld in matjes en direct op de ondervloer verlijmd. Het resultaat: een excentrieke vloer die praktisch onverwoestbaar is. Ideaal voor kantoren en ruimtes met veel voetverkeer, maar minstens zo mooi in woningen.

Karakteristiek voor hoogkant parket is dat de vloer nergens helemaal gelijk is. Dat krijg je met zoveel verschillende latjes. Het is het tegenovergestelde van een rustige rechte planken vloer. Heb je qua kleur liever een gelijkmatigere vloer? Dan is de derde variant misschien geschikter voor jou. 

3: Versailles vloer

Ook al hebben sommige Versailles vloeren een rustige uitstraling, ze zijn alles behalve standaard! Sterker nog: weinig vloeren zijn zo luxe als deze. Het patroon, dat bestaat uit vierkante frames met daarbinnen verweven houten stroken, dankt zijn naam aan het paleis van Lodewijk XIV. Elegant en toch eigentijds. Met Versailles vloeren kun je qua afwerking alle kanten op. Wil je een rustig ogend geheel? Kies dan voor geschuurde planken met weinig noesten. Het bijzondere patroon doet de rest. Nieuwsgierig geworden? Bij Dutzfloors bekijk je alle drie de varianten van eiken parket van dichtbij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *